Gjeologjikisht trualli I krujes eshte pjese e vargjeve malore Apenin e Dinarik qw janw degwzime te alpeve lindore. Ndre formacionet me te perhapura te rrethit te krujes jane dy vargmalet kruje –dajt dhe vargmali I skenderbeut te perbere nga gelqerore, gelqerore magmatic dhe depozitime akullnajore , .

Ne vargmalin e skenderbeut ndeshen mjaft fenomenet akullnajore, sic eshte maja e liqenit (maja e belegut) nen veprimin e akullnajave jane formuar liqene dhe forma te tjera ;nga keto ka burime te shumta me uje te paster e te kthjellet . ne vargmalin kruje- dajt ndeshemi me fenomene te theksuara karstike . nw perendi te krujes shtrihet fusha me te njejtin emer e ndertuar me sedimente

Relievi I zones se krujes vjen duke u ngritur nga perendimi ne lindje, duke filluar mg Fusha e krujes , vargu kodrinor para malor , vargu kruje –dajt, vargmali I skenderbeut ne lindje te krujes ne te cilin ndodhet maja me e larte e krujes (buza e belegut 1700m mbi nivelin e detit). karakteristike e relivit te krujes eshte prezenca e te gjitha tipeve te relievit nga kreshtat e thepisura , grykat dhe kanionet deri ne hapsirat fushore. Relievi I pwrshtatshwm dhe kushtet mjedisore tw favorshme ka mundwsuar popullimin e kwsaj treve qw nw prej histori . E tillw wshtw shpella e Pellumbasit nw malin e Dajtit , shpella e bovillws nw malin e Gamit e cila mbart nw brendwsi tw saj piktura me skena prejhistorike, shpella e Sarisalltikut nw malin e krujws dhe mjaftw shpella tw tjera . Pjesa Perendimore e malit tw krujws dhe burimet e shumta shwrbyen si mburojw natyrore dhe mundesi pwr krijimin e qytetit tw Krujws ( Kwshtjellws).

Varg mali I Skwndwrbeut e ka marw kwtw emer nga heroi jonw kombetarw I cili e perdori kwtw vargmal si kwshtjellw natyrore pwr tw strehuar ushtrinw e tij , sip e vargmalit tw skenderbeut wshtw e mbushur me lwndina , kroje burime, pyje tw dendura qw shwrbyen si streh pwr ushtrinw e skendwrbeut nga ku furnizoheshin me ushqime , ujw . Nga mali I tumenishtit, I cili ndodhet nw pjeswn veriore tw vargmalit te skenderbeut, Skenderbeu ndwrrmerrte aksione te befasishme kundw ushtrisw osmane qw kishte rrethuar krujwn . Nw pjeswt perendimore si ne vargun kodrinor ku ndodhet qyteti antic I albanopolisit , ashtu edhe ne vargmalin kruje –dajt dhe ate te Skenderbeut ndodhen mjaft rrenoja kwshtjellash , kishash dhe gjurmw vendbanimesh te ndryshme. I gjithe relievi I krujes eshte nje keshtjelle me vete I mbushur me bedena dhe frengji natyrore .